Vanliga frågor

Vi vet att du kan ha många frågor när det gäller skrotning av ditt fordon. Vi har därför försökt samla de vanligaste frågorna på ett och samma ställe. Du är välkommen att kontakta oss på Strängnäs bilskrot om du inte hittar svaren på dina frågor här, så hjälper vi dig att besvara dina frågor och funderingar!

Vad kostar hämtning av fordon?

Strängnäs hämtar fordon som innefattas av producentansvar i Stockholms, Uppsalas, Västmanlands och Södermanlands län, helt utan kostnad. 

Vad behöver jag för att skrota min bil?

De handlingar som krävs för att skrota din bil är registreringsbevis (del 2) och giltig ID-handling, körkort eller pass. Om du saknar registreringsbeviset kan ett nytt beställas på Transportstyrelsen och det skickas hem till dig inom några dagar. Om någon annan än du ska sköta överlämnandet av bilen krävs det en fullmakt. Nycklar kan också vara bra men saknar du dem kan vi lösa det ändå, men meddela oss gärna detta så snart som möjligt.

Vad får jag för min bil när jag skrotar den?

Det är kostnadsfritt att lämna in sitt fordon med producentansvar hos Strängnäs bilskrot. Men från och med juni 2007 betalas det inte längre ut en skrotningspremie. Däremot återbetalas eventuella tillgodohavanden av fordonsskatt och försäkringspremie från Transportstyrelsen respektive försäkringsbolag, till registrerad fordonsägare.

Kan jag lämna bilen själv?

Det går jättebra! Du hittar Strängnäs bilskrot på Malmbyvägen 7, 645 47 i Strängnäs. Om det är någon annan som lämnar bilen hos oss krävs det en fullmakt. Vi har öppet Måndag – Fredag 8.00 – 17.00 och Lördag 10.00 – 15.00. Du kan också nå oss på telefonnummer 0152-25 500 eller maila till info@strangnasbilskrot.se

Jag kan inte närvara vid avhämtning. Hur löser vi det?

Kan du inte närvara vid hämtningen av ditt fordon kan vi skicka hem ett skrotningsintyg till dig. Det tar ca 1-2 dagar att få hem detta, räknat från beställningsdagen. Det går också bra att skriva ut intyget via Transportstyrelsen hemsida.

Vad innebär det att lämna sin bil hos Strängnäs bilskrot för bildemontering?

När du lämnar in din bil till Strängnäs bilskrot för demontering, innebär det att vi plockar isär bilens delar för att återvinna och återanvända det mesta möjliga av bilen. Vi tycker att det är en viktig del av bilens livscykel.

Vad händer med mitt fordon när ni hämtat det?

När vi har hämtat ditt fordon utfärdar vi ett mottagningsbevis som sedan skickas till Transportstyrelsen. Mottagningsbeviset innebär att äganderätten till fordonet går över till Strängnäs bilskrot. Vi är sedan ansvariga för att skrotningen sker på ett korrekt sätt. Strängnäs bilskrot utför årligen tusentals skrotningar av fordon och är en pålitlig och seriös aktör inom den svenska bilskrotningsbranschen. 

När vi skickar in beviset till Transportstyrelsen kommer vi även att avregistrera fordonet. När bilen är avregistrerad innebär det att den är skrotad och inte kan brukas längre. Dessvärre skickas inte ett brev från Transportstyrelsen ut till dig angående att bilen har skrotats. Däremot kan du enkelt se om ditt fordon är avregistrerat via deras App eller hemsida. 

Kan jag köpa bildelar av er?

Nej, inte direkt på plats. Vi säljer däremot de bildelar som går att återanvända på LAGA. Där kan du hitta en mäng olika begagnade bildelar till bra priser.

Jag har en utlandsregistrerad bil. Kan jag skrota den hos er ändå?

Ja, vi på Strängnäs bilskrot tar även emot utlandsregistrerade bilar. För att skrota din bil i Sverige behöver du som fordonsägare ett skrotningsintyg från en auktoriserad bilskrot, så som Strängnäs bilskrot. Ett sådant intyg kan lämnas av oss, men för att det ska vara giltigt krävs att vi har fyllt i uppgifterna, stämplat och signerat det. Du som fordonsägare ansvarar för att nummerskyltarna avlägsnas och tillsammans med bifogat skrotningsintyg, skickar dem till myndigheten som ansvarar för registrering och avregistrering i det land som bilen är registrerad i.

Min fråga finns inte med här. Kan ni hjälpa mig?

Vi kan självklart hjälpa dig med att besvara dina frågor! Du kan skicka iväg ett mail till oss på info@strangnasbilskrot.se eller ringa oss på 0152-25 500. Du kan även läsa mer på egen hand genom att surfa in på Transportstyrelsens hemsida för att läsa mer om skrotning och allting runt omkring.